Algemeen Dagblad plaatst prachtig artikel

Afgelopen weekend verscheen een mooi interview met de auteur van De ZOON IN de MAN in het AD. “Franszen heeft meerdere redenen zijn verhaal op papier te zetten. Voor zichzelf, als verwerking. Maar ook om zelfdoding bespreekbaar te maken én om mensen te vertellen dat er meer is. Meer dan we kunnen waarnemen.”

Een goede moeder sterft

Hennie is een moeder die, in haar poging goed te zijn, haar dochter kwijtraakt. De vraag is of een goede moeder wel bestaat als mensen in hun controlezucht elkaar niet laten zijn die ze zijn. Eva, de dochter, vindt uiteindelijk in zichzelf de moeder waar ze naar op zoek is.

De moeder in dit verhaal, Hennie, maakt zich afhankelijk van het oordeel van anderen en probeert zich daarin te passen. Ze zoekt een anker, eerst in haar eigen moeder en als die sterft in haar echtgenoot die ze niet kan bereiken. Uiteindelijk vindt ze haar basis in een ander die de controle van haar overneemt. Daardoor verliest ze haar kinderen en belandt ze in een afhankelijke positie. Van mislukte moeder wordt ze dochter. Eva probeert te voldoen aan de verwachtingen van haar moeders die ze projecteert op de wereld. Als haar pogingen mislukken wil ze verdwijnen (anorexia). Uiteindelijk klampt ze zich vast aan haar moederschap. Van mislukte dochter wordt ze moeder. De moeder in dit boek sterft op het moment dat de relatie met haar dochter goed had kunnen komen. Maar: een moeder moet elk moment sterven, in de zin dat ze haar eigen identiteit opgeeft, zonder dat ze werkelijk verdwijnt. De problematiek - vechtscheiding, mislukte moeder-dochter relatie, controledrang - is voor velen herkenbaar. De impliciet in het verhaal verwerkte oplossing is die van Eva, die als moeder leert hoe ze haar weten op een liefdevolle manier moet loslaten.

Lees meer op www.ruinesvanbabel.nl

Voor dit boek deed ik auteursbegeleiding, eindredactie en verzorgde ik de vormgeving en publicatie.

Vergeet ik jou?

Dichtbundel over de worsteling om goed te doen in een wereld die te complex is om werkelijk te weten wat dat inhoudt. In gedichten, belijdenissen en andere korte teksten rijst het vermoeden dat dit alleen mogelijk is als je aanvaardt dat je de ander nodig hebt. Voor sommigen is dit religie.

De gedichten, belijdenissen en korte verhalen in deze bundel gaan over mensen die niet gekend worden in hun anders zijn. De teksten doen je ervaren dat we allemaal ergens in de minderheid zijn en ons 'gebrek' proberen te verbergen om niet afgewezen te worden. Tegelijkertijd zijn we ook allemaal ergens in de meerderheid en gebruiken we onze macht om ons veilig te stellen in ons eigen gelijk. Als je deze veiligheid durft los te laten, kun je de ander in haar anders zijn benaderen en tot een al of niet liefdevolle relatie komen.

Lees meer op www.ruinesvanbabel.nl

Voor deze dichtbundel eindredactie en verzorgde ik de vormgeving en publicatie.

Liefde voor dahlia’s

Hét lifestyleboek voor iedere bloemliefhebber van auteurs Katja Staring, Marlies Weijers en Linda van der Slot! “Ze heeft iets bijzonders. Ze is een excentrieke diva, maar ook een wiskundig wonder. De dahlia is een bloem die in het oog springt. Ze heeft duizenden gezichten, evenzovele gedaantes, vertoont zich in talloze kleuren en excentrieke vormen. En ze geeft maandenlang alles wat ze heeft!” Haal kleur in huis met dit unieke bloemenboek!

Voor dit boek deed ik de eindredactie.

Maak je eigen jungle

Hoe krijg je meer dierenleven in je tuin? Het nieuwe tuindierenboek ‘Maak je eigen jungle’ beschrijft 50 nuttige en leuke tuindieren (van pissebed tot wesp en van egel tot citroentje) en staat boordevol weetjes, inspirerende projecten en tips en trucs.

Mieren, luizen, wormen, mollen, muggen … Samen met vogels, vlinders en bijen leven ze in jouw tuin. Ze zijn van elkaar afhankelijk, ze hebben elkaar nodig, ze bevechten elkaar. Of … eten elkaar. Wat doen al die dieren eigenlijk in jouw tuin? Wat hebben ze voor nut? En hoe help je ze? Ga mee op ontdekkingstocht en zie hoe je van je tuin een geweldige, gastvrije plek maakt voor alle dieren samen.

Voor dit boek deed ik de eindredactie.

Zoeken naar balans

in de verpleegkundige wereld en zijn bestuurlijke omgeving, tussen 1956 en 2019

Auteur Wim Speets beschrijft in dit boek zijn werkzame leven. Het boek is een interessante ‘wandeling’ door een beroepsmatige / bestuurlijke carrière van een verpleegkundige tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in en rond het beroep in een periode van ruim 60 jaar. Daarmee ontstaat een boeiend tijdsbeeld en wordt geprobeerd enig overzicht aan te brengen en samenhang te schetsen in de ontwikkelingen die zich voordeden. Ontwikkelingen, die vervolgens ook weer directe gevolgen hadden voor het werk en de functies van de auteur. Ook het tot stand komen van de opleiding tot Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (de zogeheten VIG’ er) komt aan de orde. Ook daar was een pijnpunt. De erkende en zo begeerde titel ziekenverzorgende verdween en ook dat leidde tot veel rumoer.

Voor dit boek deed ik de eindredactie en verzorgde ik de vormgeving en publicatie.

Hoogtelijn

In december 2019 ben ik door de Nederlandse Klim- en bergsportvereniging (NKBV) benoemd tot redactielid van Hoogtelijn.

Hoogtelijn is het magazine voor bergsporters, en wordt verspreid onder de leden van de Koninklijke NKBV. In dit eerste nummer van 2020 publiceerde ik mijn eerste bijdrage.

Naast deelnemen aan de redactievergaderingen, zal ik voor Hoogtelijn verschillende publicaties gaan verzorgen.

De ZOON IN de MAN

Hoe een vader en een zoon met elkaar doorleven nadat ze op voor beiden de mooiste dag van hun leven diepgaand gescheiden worden.

De ZOON IN de MAN begint met het onvoorstelbare, de zelfdoding van de zoon van hoofdpersonage Jacob. De pijn en pogingen van de vader om dit te begrijpen zijn heel persoonlijk, maar laten ook een diepere zoektocht naar zingeving zien. Jacob beslist om zijn pijn op een bijzondere manier te verwerken. Hij gaat lopen, naar Rome. Vader en zoon blijven met elkaar verbonden en Franszen maakt die connectie voelbaar; Jacob lijkt in dialoog met zowel zijn overleden zoon als de lezer. Dit zorgt voor herkenbare en lichtere momenten wanneer hij de banaliteit van het dagelijkse leven beschrijft en de hartverscheurende momenten meer impact geeft.

Lees meer op www.dezoonindeman.nl

Voor dit boek deed ik auteursbegeleiding, eindredactie en verzorgde ik de vormgeving en publicatie.

Happy Way Deck

Lopen sommige dingen niet lekker ...? Heb je nog wel wat doelen en voornemens op je to-do-list staan?

Dit Happy Way Deck is met liefde voor JOU gemaakt! De kaartjes geven je sturing aan je dag, richting aan je gedachten en acties. Ze motiveren en bevestigen. Zo ben je in staat om bewust gelukkiger te leven!

Voor dit project deed ik de eindredactie.

BLOG: Alle beleggingsexperts zijn leugenaars!

Dit boek geeft elke ondernemer of pensioenbelegger de kans om met zijn vermogen een degelijk pensioen op te bouwen. In deze preview licht Boris van Hemmen, de auteur, een tipje van de sluier.

De dagelijkse onzin op radio en televisie uit de beleggingsindustrie heeft me aangezet om dit boek te schrijven, Die misleidende informatie uit de beleggingsindustrie is schadelijk omdat mensen het gebruiken bij beslissingen om in hun pensioen te beleggen. Dat is vooral voor ondernemers en mensen zonder pensioen gevaarlijk. Ondernemers hebben vermogen en dat vermogen moet nog een leven lang meegaan. Ik herinner mijn nog een documentaire 10 jaar geleden over het verhaal van een tegelzetter die een mooi bedrijf had opgebouwd, verkocht en al zijn geld bij een van de chicste banken van Nederland had belegd. Dat ging fout en er gaat nog steeds veel fout. Voor de ondernemers met vermogen maar zonder pensioen heb ik dit boek geschreven en heb ik een methode ontwikkeld die ondernemers een zeker pensioen geeft van hun vermogen. Voordat je gaat beleggen is het belangrijk om te weten hoeveel genoeg is, hoeveel je nodig hebt om te leven. Als je er nu achter komt dat je vermogen niet toereikend is dan kun je er nog iets aan doen. Als blijkt dat je genoeg hebt of meer dan genoeg dan geeft dat rust. Je weet dan dat je met een gerust hart kunt stoppen met werken, en geld kan spenderen zonder je zorgen te maken of je het je wel kunt veroorloven. Beleggen wordt ook een soort gokken als je niet weet hoeveel rendement je werkelijk nodig hebt en kan zorgen voor stress en slapeloze nachten. Hoe vind je een goede vermogensbeheerder of pensioenadviseur? Meer lezen? Kijk op: https://www.managementboek.nl/boekblog/actueel/9780